Zdravotní účinky jablečného octa zná lidstvo již tisíce let. Výzkumy ukazují, že má mnoho zdraví prospěšných účinků, například snižuje hladinu cukru v krvi a pomáhá při zavodnění organismu. Může přidání jablečného octa do jídelníčku pomoci zhubnout?
Co je jablečný ocet, jaké má zdravotní benefity a jak na správné dávkování při hubnutí prozradí náš článek.
Co je to jablečný ocet
Jablečný ocet se vyrábí dvoustupňovou fermentací. Nejprve se jablka rozkrojí nebo rozdrtí a spojí s kvasinkami, aby se jejich cukr přeměnil na alkohol. Za druhé se přidají bakterie, díky kterým alkohol kvasí na kyselinu octovou.
Kyselina octová je hlavní účinnou složkou jablečného octa. Je to organická sloučenina s kyselou chutí a silným zápachem. Termín octová pochází z latinského slova acetum, které znamená ocet.
Kyselina octová tvoří asi 5-6 % jablečného octa. Jablečný ocet obsahuje také vodu a stopové množství dalších kyselin, například kyseliny jablečné. Jedna polévková lžíce jablečného octa obsahuje asi tři kalorie a prakticky žádné sacharidy.
Kyselina octová pomáhá při odbourávání tuků
Kyselina octová je mastná kyselina s krátkým řetězcem, která se v těle rozpouští na acetát a vodík. Některé studie naznačují, že kyselina octová v jablečném octu může podporovat hubnutí několika způsoby.
Kyselina octová snižuje hladinu cukru v krvi, snižuje hladinu inzulínu, zlepšuje metabolismus, snižuje ukládání tuků, pomáhá spalovat tuk a potlačuje chuť k jídlu. Navíc působí příznivě při zavodnění organismu.
Jablečný ocet způsobuje pocit sytosti a snižuje příjem kalorií
Jablečný ocet podporuje pocit sytosti a proto pomáhá snížit příjem kalorií. Malá studie prokázala, že lidé, kteří si dali ocet k jídlu s vysokým obsahem sacharidů, měli o 55 % nižší hladinu cukru v krvi hodinu po jídle než ti, kteří si jablečný ocet nedali.
Jablečný ocet také zpomaluje rychlost, s jakou jídlo opouští žaludek. To vede ke zvýšení pocitu sytosti a snížení hladiny cukru a inzulinu v krvi.
Jak zařadit jablečný ocet do jídelníčku
Snadnou metodou je smíchat jablečný ocet s olivovým olejem jako zálivku na salát. Zvláště chutný je v kombinaci se zelenými listy, okurkami a rajčaty. Lze ho také použít k nakládání zeleniny nebo jednoduše rozmíchat ve vodě a vypít.
Jak na jablečný ocet hubnutí dávkování? Množství jablečného octa používaného při hubnutí je 1-2 polévkové lžíce denně smíchané s vodou. Nejlépe je rozložit si porci do 2-3 dávek během dne. Nejlepší je pít jablečný ocet před jídlem.
Užívání většího množství se nedoporučuje. Je důležité smíchat ho s vodou, protože neředěný ocet může spálit vnitřek úst a jícnu.
Další výborné tipy na zdravé hubnutí přináší portál Vmagazin.cz či Vegan.cz. Články jako Zaječická hořká hubnutí inspirují každého, kdo touží po štíhlé postavě.